sfranken - Een tijdje stil en wat wijzigingen

Door sfranken op vrijdag 21 november 2014 15:46 - Reacties (8)
Categorie: Overig, Views: 2.632

Zoals velen van jullie weten ben ik een tijdlang erg stil geweest op mijn blogs. Dit komt simpelweg omdat ik er geen tijd voor had, dit komt o.a. door een zeer rumoerige tijd op het werk met veel persooneelswisselingen en een chronische onderbezetting.

Echter ben ik nu op het punt aanbeland dat ik langzaampjes aan wat meer vrije tijd weer terugkrijg. Tijd die ik nuttig wil gaan besteden, o.a. aan deze blog.

Ik ben van plan om mijn vertrouwde laptop (waar nu Debian op draait) om te gaan zetten op Gentoo. Ik heb hier een weekendje mee zitten rommelen een aantal maanden geleden en ik vind het zowaar nog leuk ook. De uitdaging die het bied is groot maar als je het dan, eindelijk, werkende krijgt is het gevoel wat je daarna krijgt een hele mooie compensatie.

Ook zijn er nog een aantal andere dingen gebeurd, vooral op werktechnisch gebied. Ik ben er zeer sterk over na aan het denken om LPI 1 (in ieder geval) te gaan halen. Echter weet ik het nog niet helemaal zeker. Zijn er mensen die ervaring hebben met LPI en het doen van de examens en voorbereidingen? Hulp/tips worden altijd gewaardeerd!

sfranken - The Pro's And Con's of .. Manjaro?

Door sfranken op vrijdag 23 mei 2014 00:35 - Reacties (3)
Categorie: Overig, Views: 3.932

Ik ben een groot fan van Arch linux. Het geeft me alle vrijheid in een OS die ik wil en ik kan ermee lezen en schrijven. Er kleeft echter één nadeel aan Arch (en dat is eigelijk geen echt nadeel, meer mijn lazyness af en toe): de tijd die het kost om het 'perfect' te krijgen.

Nu kun je daar op verschillende manieren mee omgaan. Je kunt bijvoorbeeld een BASH script schrijven dat je na de installatie uitvoert waarin alles gereld word. Voor sommige mensen is dit een goede oplossing, voor andere mensen wat minder.

Nu kwam ik een tijdje geleden een spinoff (soort van) van Arch tegen: Manjaro Linux. Dit is een distro die gebouwd is met Arch als basis maar die out of the box meteen een GUI en een flink aantal standaard paketten heeft. Manjaro is er in de volgende smaken:
 • XFCE Edition/li]
 • OpenBox Edition
 • KDE Edition
 • Minimal Net (zonder GUI)
En de volgende smaken zijn beschikbaar vanuit de community:
 • Fluxbox
 • MATE
 • Cinnamon
 • Gnome
 • Enlightenment (E17)
 • LXDE
 • Netbook (geen flauw idee wat dit is)
Zie de download pagina.

Dat is een flinke lijst met DE's die beschikbaar zijn! Ik heb de sprong in het diepe gewaagd en heb de KDE, Gnome en CInnamon versies gedownload en op een USB-stick gedd't. Hier de pro's en con's

Pro's
Het is een distro die gebaseerd is op Arch. Dat wil dus zeggen dat je (vrijwel) meteen de nieuwste versies van alle software op je machine hebt. Dit kan ook een nadeel zijn, daarom is Arch (en afgeleiden) niet voor iedereen geschikt.

Manjaro doet dat net iets anders. Ze bregen om de zoveel tijd een groot update pack uit met daarin allerlei nieuwe sofware. Je hóeft het dus niet te installeren want deze Update packs staan los van de normale software updates.

Cons
Het is een afgeleide van Arch. Als er bij Arch iets veranderd kan het even duren voordat die wijziiging op je Manjaro box binnenkomt. Een voorbeeld hiervan was de migratie van sysvinit naar systemd. Al zie ik dat (persoonlijk) niet meteen als een supergroot nadeel.

Een ander 'nadeel' is een cosmetische, vandaar dat hij tussen quotjes staat: het kleurenschema. Ik ben geen fan van groen, maar gelukkig was dit snel aangepast in de KDE, Gnome en Cinnamon varianten die ik geprobeerd heb.

Conclusie
Zoek je de power van Arch zonder de koppijn van een GUI installeren en (relatief) lang bezig zijn met een installatie? Dan is Manjaro zeker iets om naar te kijken. Dat geld trouwens ook als je een beginnend gebruiker bent. Manjaro heeft namelijk ook een grafische installatietool (let wel op, die verkeert nog in de beta ...) voor een makkelijke installatie. Voor de echte hardcore/CLI lovers is er ook een CLI variant.

Links:
Manjaro Linux homepage
Download manjaro
Manjaro Wiki

sfranken - Nieuwe machine

Door sfranken op donderdag 6 februari 2014 14:42 - Reacties (7)
Categorie: Overig, Views: 5.547

Ik heb nét mijn gloedjenieuwe System76 Kudu Professional in ontvangst mogen nemen. Het bijzondere aan System76 is dat ze desktops, servers en laptops leveren met Ubuntu voorgeïnstalleerd.
Ook controleert System76 of de hardware die ze leveren correct werkt met Ubuntu - wat een van de struikelpunten lijkt te zijn voor het "jaar van de Linux desktop" (wat al jaren geroepen word maar nooit echt van de grond lijkt te komen).

Als er hardware inzit die niet helemaal lekker werkt, of bepaalde functionaliteit niet helemaal lekker werkt leveren ze de System76 Systems Driver mee. Ik heb op deze machine het geluk dat alles out-of-the-box werkt, zelfs suspend-to-ram wat bij mij altijd nét niet werkt.

Ik ga deze machine inzetten als development machine en browsebeest.

Specificaties
Voor de mensen die willen weten wat er onder de motorkap zit:
 • CPU: Intel i7-4700MQ (4e generatie(
 • RAM: 8GB DDR3 SDRAM
 • OS schijf: Samsung 840 EVO SSD (250 GB)
 • 2e schijf: 1TB 7200 RPM HDD
Zou de redactie een Ubuntu laptop willen reviewen? Is daar vanuit jullie interesse in?

Een (radicale?) wijziging

Door sfranken op woensdag 15 januari 2014 02:51 - Reacties (11)
Categorie: Overig, Views: 5.653

Ik had mezelf voorgenomen alleen Ubuntu te behandelen in deze blogs omdat dit een van de populairst Linux distros is en omdat ik hier zelf de meeste ervaring mee heb.

Het punt is echter dat ik nu sinds een paar dagen op Arch Linux draai. Ik heb een simpele vraag: is er interesse voor Ubuntu én Arch? Ik weet niet of Arch geschikt is voor de absolute beginner; daar zijn de Ubuntu posts voor bedoeld.

edit
Omdat Arch zoveel opties heeft zal ik me denk ik gaan beperken tot het Arch systeem wat ik hier voor me heb. Dat is gewoon een standaard installatie van Arch met Gnome Shell 3.10.2 (op het moment van schrijven; dat kan morgen anders zijn). Ik voel me in Gnome het meest op m'n gemak en voor mij werkt 3.10.x heerlijk. Ik ga hier dan denk ik ook over bloggen.

Misschien dat ik een testmachine ergens opduikel om andere omgevingen, zoals KDE of Cinnamon, op te testen maar dat is nog niet zeker.