sfranken - Ubuntu en Chromium OS dualboot

Door sfranken op donderdag 13 maart 2014 17:01 - Reacties (10)
Categorie: Desktop, Views: 4.246

Ik ben de eigenaar van een System76 laptop met Ubuntu, maar ook van een HP 14 Chromebook. Nou wist ik al langer dat je images van Chromium OS kunt gebruiken om van een conventionele desktop of laptop een chomebox of chromebook te maken.

Ik verveelde me gisterenavond dus ik dacht "laat ik eens gaan tweaken". In de System76 zitten twee hardeschijven waarvan ik er nu eigelijk maar een gebruik. De andere was dus perfect geschikt om ChromeOS op te zetten in een dualboot-configuratie.

Wat heb je nodig?
1) Een computer of laptop met een lege harde schijf of SSD. Let op: de installatie van ChromeOS wist de volledige schijf dus zorg ervoor dat het een schijf is waar niks van belang opstaat.
2) Een ChromeOS/Chromium OS image. Deze zijn onder andere te vinden bij Arnold The Bat. Dit is een "third party" Chromium OS image. Je kunt zelf ook een image builden met de officiële Chromium Source maar dat is een blog voor een andere keer
3) Een lege USB stick, het liefst 8GB of groter
4) Win32DiskImager op windows, dd op *nix

Let wel op dat ik er vanaf nu vanuit ga dat je machine waarop je dit doet al op Ubuntu/Arch (of welke Linux distro je dan ook gebruikt) draait. Wil je dit doen met Windows zul je even moeten googlen. Zover ik weet zijn er tutorials te vinden op Google maar ik heb daar zelf geen behoefte aan aangezien deze machine geen Windows installatie heeft.

Ook ga ik ervan uit dat je enige basiskennis van Linux/Unix commando's als dd, cd e.d hebt. Deze zul je nodig gaan hebben namelijk.

Stappenplan
1) Download de ChromiumOS/ChromeOS image. Zorg ervoor dat je, als je die van mijn link hierboven gebruikt, de correcte versie pakt. Camd64 is voor 64 bit computer, CAMROS is voor ARM machines en Cx86)S is voor 32 bit machines. Logisch, toch? Ik pak zelf altijd een van de daily images. Als die niet werken pak dan een oudere of een weekly image.

2) Pak de image uit met behulp van 7zip. Onder Ubuntu en Arch is deze te installeren dor het pakket p7zip te installeren.

3) Plug de USB stick die je gaat gebruiken in en zorg ervoor dat deze niet aangekoppeld (gemount) is. Ik ga ervan uit dat de USB stick zich bevind op /dev/sdc omdat ik 2 harde schijven heb (/dev/sda en /dev/sdb). Pas dit aan naar je eigen configuratie. Je kunt hierachter komen door de output van dmesg te bekijken en eventueel te kijken of je de USB stick ziet met mount.

4) Open een terminal en word root, en navigeer naar waar je de image gedownload hebt. Voor mij is dit /home/sebastiaan/Downloads dus daar ga ik in deze howto van uit.

5) Kopieer de image naar de USB stick met [i]dd[/ii]: dd if=CamdOS-(datum).img of=/dev/sdc. Dit kan even duren afhankelijk van de snelheid van je USB stick (USB 2 of USB 3 maakt ook nog uit ;-))

6) Als dd zijn werk gedaan heeft moet je je machine rebooten. Zorg ervoor dat je daarna boot van USB. Zodra je dit ingesteld hebt is het een kwestie van de escape toets inrammen tot je een prompt ziet met het woord boot:. Dit is nodig omdat ChromeOS standaard z'n bootloader zoekt op een schijf die niet bestaat.

Om te booten typ je het volgende in, gevolgd door een enter: chromeos-usb.A root=/dev/sdc3. Het kan zijn dat je het /dev/sdc3 aan moet passen naar je eigen configuratie. De vuistregel is dat het hetzelfde is als waar je je USB stick net op het gemount in stap 3

Als alles goed is gegaan zie je nu een wit scherm met het blauwe ChromiumOS logo verschijnen gevolgd door een kort opstartgeluidje. Na een paar seconden (bij mij, dat kan bij jouw anders zijn!) verschijnt het "first run" scherm waar je wat basis dingen in moet stellen zoals een taal, tijdzone en internet verbinding. Hierna kun je inloggen met je gmail account of inloggen als gast.

7) Als je ingelogd bent kan het echte werk beginnen! Als het goed is zie je een lege desktop voor je met een grijze achtergrond. Open een terminal (Control + Alt + T) en word root. Het root wachtwoord bij builds van Arnold The Bat is password.

Het installeren van ChromeOS op je harddisk word gedaan met één enkel commando:
chromeos-install --dst /dev/sda --target_bios legacy

Let op dat --dst /dev/sda afhankelijk is van je configuratie. In mijn machine staat Ubuntu op de SSD (die op /dev/sdb zit) en de lege harde schijf is dus /dev/sda.

De --target_bios legacy switch is zodat ChromeOS een non-UEFI bootloader installeert op de disk waarop je installeert. Heb je een machine met (U)EFI? Gebruik dan --target_bios efi

Zo, het harde werk zit erop! Sluit het venster van Chrome en sluit de machine af. Omdat mijn laptop geconfigureerd staat om op te starten vanaf de 2e schijf (/dev/sdb) hoef ik in mijn bestaande Ubuntu bootloader niks aan te passen. Let op dat dit bij jouw anders kan zijn. Een simpele sudo update-grub vanuit Ubuntu zou genoeg moeten zijn om ChromiumOS automatisch te detecteren door Grub.

Als ik zelf ChromeOS wil booten moet ik via de F7 key (mijn bootlist key voor mijn BIOS) de 1e harde schijf kiezen. Voor mij werkt dit, omdat ik dan zonder nadenken Ubuntu boot.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben, ik weet dat het wat slordig geschreven is maar ik ben niet helemaal 100% wakker ;-) Dit is eigelijk meer een proof of concept. Bovendien zijn we tweakers en we houden wel van een uitdaging, toch?

Voor een screenshot van het eindresultaat kun je hier kijken.

edit Link aangepast van het screenshot, nu moet iedereen erbij kunnen.

Post installatiestappen Ubuntu

Door sfranken op donderdag 31 oktober 2013 15:24 - Reacties (13)
Categorie: Desktop, Views: 3.861

Ik draai zelf al jaren Ubuntu. Na het installeren van het OS (wat ik hier niet ga bespreken aangezien er al genoeg goede tutorials van zijn) is het vaak een kwestie van essentiële software installeren om je Ubuntu installatie nét even wat beter te maken.

Hier heeft iedereen zijn/haar eigen manier voor. In deze blog ga ik beschrijven wát ik doe en waarom ik het zo doe. Een introductie wie ik ben sla ik over, daar lees je m'n profiel maar voor.

Alle stappen die je hier leest zijn terminal commandos omdat dat in elke shell (KDE, Unity, xfce e.d) unifiorm werkt.

Beginnen
Het eerste wat ik doe na het installeren van Ubuntu is het up-to-date maken van het OS, indien dat kan.

code:
1
2
sudo apt-get update && 
sudo apt-get upgradeAls dit eenmaal gedaan is is de tweede stap die ik uitvoer de installatie van de multimedia codecs. Dit is niet nodig als je tijdens de installatie de optie "Installeer codecs" aangevinkt hebt. Dit is iets wat ik standaard niet doe.

Codecs
Codecs los ophalen overal is zo 1999.... Gelukkig heeft Ubuntu een meta-package hiervoor beschikbaar die alle veel gebruikte codecs in één keer binnentrekt:


code:
1
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extrasEr zijn meer dingen die ik installeer (Apache + PHP + MySQL o.a). Deze zijn echter niet van toepassing bij een nieuwe gebruiker dus die doe ik in een aparte blog, mits jullie dat willen natuurlijk.