Allerlei handige "aha" dingen

sfranken - Fedora 22 upgraden naar 23

Door sfranken op woensdag 21 oktober 2015 16:30 - Reacties (2)
Categorie: Tips & Tricks, Views: 2.618

Ik weet het, het is een tijdje stil geweest. Ook voor mij heeft de tijd niet stil gestaan, maar ik zal je niet vervelen met details. Ik ga me vandaag eens wagen aan een Linux blog in de categorie "Fedora".

Zoals je misschien wel weet speel ik met vrij veel soorten FOSS, dus ook Fedora. Dit voornamelijk omdat ik zelf Gnome Shell fijn vind werken en Fedora een mooi compromis bied van "It Just Works" en nieuwe software.

Over nieuwe software gesproken: Fedora 23 staat op het punt om uitgebracht te worden, en brengt allerlei nieuwe leuke dingetjes met zich mee, waaronder een nieuwe versie van Gnome Shell! :) Het upgraden van Fedora was, so I'm told, in het verleden een hel. Nu, met dnf-system-upgrade, niet meer zo.

Om te beginnen: de DNF plugin downloaden en installeren:

code:
1
sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade --enablerepo=updates-testingDit lijkt me voor de hand liggend, niet? Daarna word het je distro upgraden, wederom niet spannend..


code:
1
sudo dnf system-upgrade download --releasever=23 --distro-sync --best --allowerasing --enablerepo=updates-testingEchter kun je dan tegen de foutmelding aanlopen in de trant van "will remove running kernel". Dat is natuurlijk nooit goed, dan help je je installatie immers om zeep! Dit is en bekende bug, en inmiddels is daar een fix voor:


code:
1
2
sudo dnf upgrade libsolv --enablerepo=updates-testing
sudo dnf upgrade hawkey --enablerepo=updates-testing


(Let op: de vorige 2 regels kunnen in een, maar dit leest makkelijker).
Voer dat uit en probeer het dan opnieuw. Als alles goed is gegaan word je dan begroet door de melding:
Ok! Trigger the upgrade process with sudo dnf system-upgrade reboot
10x raden wat je dan moet doen. Juist:


code:
1
sudo dnf system-upgrade rebootDaarna is het wachten tot je instalaltie klaar is. Dat ligt aan je snelheid van je netwerk en hoe up-to-date je huidige installatie is. Als alles goed is gegaan zit je nu op Fedora 23 (beta). Gefeliciteerd!

Bronnen:
https://fedoraproject.org/wiki/DNF_system_upgrade
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1260989 (Kernel verwijder bug in DNF)