sfranken - Displaylink driver installeren op Fedora (30+)

Door sfranken op donderdag 5 september 2019 12:39 - Reacties (0)
Categorie: Overig, Views: 720

Bij mijn huidige werkgever gebruiken we Kensington dockingstations om muis, toetsenbord, extern scherm en een beamer aan te sturen met de apparaten van het personeel, zodat ze in elk lokaal gebruik kunnen maken van dezelfde infrastructuur zonder gedoe met kabeltjes en verloopstekkers.

Dit is, voor het gros van de mensen, een prima oplossing omdat dit soort/type dockingstation vrij universeel is en vrij breed gedragen is qua drivers. Zo heeft DisplayLink drivers beschikbaar voor Windows, macOS, ChromeOS en Ubuntu.

Ik zeg hier Ubuntu, maar feitelijk is de 'Ubuntu' driver geschikt voor elke (moderne) LInux distro. Deze driver installeert zonder gedoe op elke andere Linux distro die ik getest heb ook goed, daar zit het probleem niet in met de distributie welke ik gebruik: Fedora.

Het probleem daar zit in de vereisten welke de driver nodig heeft en SELinux. In deze blog dus de stappen welke ik genomen heb om tot een werkende installatie te komen op mijn werklaptop met Fedora 30.

Stap 1: Zorg ervoor dat je machine compleet up-to-date is
Dit spreekt misschien voor zich, maar is toch een goed punt om te noemen. Update je machine, en vooral kernel updates! Voor de terminaltijgers onder ons:


code:
1
sudo dnf clean all && sudo dnf upgrade -yStap 2: Installeer de benodigde software
Toen ik de eerste keer probeerde de driver te installeren faalde dit met een nogal vage foutmelding dat niet alle benodigde software gevonden kon worden. Na wat uitzoekwerk (lezen van de driver installer) bleek dat de kernel-headers en kernel-devel pakketten nodig waren. Dat doe je zo:


code:
1
sudo dnf install kernel-devel kernel-headers -yStap 3: Download de driver
Ik heb ervoor gekozen om de drivers die ik nodig heb rechtstreeks vanaf de DisplayLink website te halen, en niet bij Kensington (onze OEM). Zoals ik hierboven al zei: pak de Ubuntu drivers vanaf deze URL: https://www.displaylink.com/downloads/ubuntu

Stap 4: Installeer het spul
Nu je alle software hebt kun je de driver installeren. Dat doe je het snelst met het volgende commando:


code:
1
sudo bash ~/Downloads/displaylink-driver-*.runStap 5: SELinux rechttrekken
Dit was voor mij het "AHA!" moment. De driver is nu geinstalleerd en kan werken, ware het niet dat SELinux dit tegenhoud omdat de context niet goed / niet bekend is. Gelukkig is dit met een enkel commando (en een reboot) op te lossen:


code:
1
sudo restorecon -RvF /opt/displaylink/*Het enige wat nu nog rest is een herstart van je systeem. Dit is niet 100% nodig, maar wel aan te raden. Hierna moet je displaylink dockingstation naar behoren werken in Fedora 30 (en hoger vermoed ik)

Volgende: sfranken - Ubuntu server TransIP NoVNC console weg na upgraden 08-'16 sfranken - Ubuntu server TransIP NoVNC console weg na upgraden

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze post


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.