sfranken - Fedora 22 upgraden naar 23

Door sfranken op woensdag 21 oktober 2015 16:30 - Reacties (2)
Categorie: Tips & Tricks, Views: 2.618

Ik weet het, het is een tijdje stil geweest. Ook voor mij heeft de tijd niet stil gestaan, maar ik zal je niet vervelen met details. Ik ga me vandaag eens wagen aan een Linux blog in de categorie "Fedora".

Zoals je misschien wel weet speel ik met vrij veel soorten FOSS, dus ook Fedora. Dit voornamelijk omdat ik zelf Gnome Shell fijn vind werken en Fedora een mooi compromis bied van "It Just Works" en nieuwe software.

Over nieuwe software gesproken: Fedora 23 staat op het punt om uitgebracht te worden, en brengt allerlei nieuwe leuke dingetjes met zich mee, waaronder een nieuwe versie van Gnome Shell! :) Het upgraden van Fedora was, so I'm told, in het verleden een hel. Nu, met dnf-system-upgrade, niet meer zo.

Om te beginnen: de DNF plugin downloaden en installeren:

code:
1
sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade --enablerepo=updates-testingDit lijkt me voor de hand liggend, niet? Daarna word het je distro upgraden, wederom niet spannend..


code:
1
sudo dnf system-upgrade download --releasever=23 --distro-sync --best --allowerasing --enablerepo=updates-testingEchter kun je dan tegen de foutmelding aanlopen in de trant van "will remove running kernel". Dat is natuurlijk nooit goed, dan help je je installatie immers om zeep! Dit is en bekende bug, en inmiddels is daar een fix voor:


code:
1
2
sudo dnf upgrade libsolv --enablerepo=updates-testing
sudo dnf upgrade hawkey --enablerepo=updates-testing


(Let op: de vorige 2 regels kunnen in een, maar dit leest makkelijker).
Voer dat uit en probeer het dan opnieuw. Als alles goed is gegaan word je dan begroet door de melding:
Ok! Trigger the upgrade process with sudo dnf system-upgrade reboot
10x raden wat je dan moet doen. Juist:


code:
1
sudo dnf system-upgrade rebootDaarna is het wachten tot je instalaltie klaar is. Dat ligt aan je snelheid van je netwerk en hoe up-to-date je huidige installatie is. Als alles goed is gegaan zit je nu op Fedora 23 (beta). Gefeliciteerd!

Bronnen:
https://fedoraproject.org/wiki/DNF_system_upgrade
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1260989 (Kernel verwijder bug in DNF)

Volgende: sfranken - Ubuntu server TransIP NoVNC console weg na upgraden 08-'16 sfranken - Ubuntu server TransIP NoVNC console weg na upgraden
Volgende: sfranken - Een tijdje stil en wat wijzigingen 11-'14 sfranken - Een tijdje stil en wat wijzigingen

Reacties


Door Tweakers user Punkie, zondag 25 oktober 2015 09:56

Zelf heb ik vanaf versie 12 geen problemen gehad op een distupdate uit te voeren. 1 commando of 1 iccon/applicatie starten en de boel was in orde. Tijdens de verplichte herstart werd je nieuwe kernel ingebruik genomen. Geen centje pijn met mogelijke uitzondering je closed source video drivers, maar das niet Fedora's probleem.

Door Tweakers user sfranken, zondag 25 oktober 2015 12:30

Punkie schreef op zondag 25 oktober 2015 @ 09:56:
Zelf heb ik vanaf versie 12 geen problemen gehad op een distupdate uit te voeren. 1 commando of 1 iccon/applicatie starten en de boel was in orde. Tijdens de verplichte herstart werd je nieuwe kernel ingebruik genomen. Geen centje pijn met mogelijke uitzondering je closed source video drivers, maar das niet Fedora's probleem.
Omdat DNF nog zo jong is zijn nog niet alle bugs eruit. Een van die bugs was dus dat DNF probeerde alle kernels (ook die ingebruik was) te verwijderen tijdens een dist upgrade.. Met yum upgraden was inderdaad geen issue, ware het niet dat Fedora 23 geen yum meer heeft, en ik het met DNF wilde doen.

Voor Fedora 22/23 was de laatste Fedora die ik gebruikt heb 14 of 15. Daarna ben ik gaan distrohoppen naar Ubuntu, Debian, SuSE, Arch, Gentoo en nog een paar meer..

Reageren is niet meer mogelijk