sfranken - Ubuntu en Chromium OS dualboot

Door sfranken op donderdag 13 maart 2014 17:01 - Reacties (10)
Categorie: Desktop, Views: 4.246

Ik ben de eigenaar van een System76 laptop met Ubuntu, maar ook van een HP 14 Chromebook. Nou wist ik al langer dat je images van Chromium OS kunt gebruiken om van een conventionele desktop of laptop een chomebox of chromebook te maken.

Ik verveelde me gisterenavond dus ik dacht "laat ik eens gaan tweaken". In de System76 zitten twee hardeschijven waarvan ik er nu eigelijk maar een gebruik. De andere was dus perfect geschikt om ChromeOS op te zetten in een dualboot-configuratie.

Wat heb je nodig?
1) Een computer of laptop met een lege harde schijf of SSD. Let op: de installatie van ChromeOS wist de volledige schijf dus zorg ervoor dat het een schijf is waar niks van belang opstaat.
2) Een ChromeOS/Chromium OS image. Deze zijn onder andere te vinden bij Arnold The Bat. Dit is een "third party" Chromium OS image. Je kunt zelf ook een image builden met de officiŽle Chromium Source maar dat is een blog voor een andere keer
3) Een lege USB stick, het liefst 8GB of groter
4) Win32DiskImager op windows, dd op *nix

Let wel op dat ik er vanaf nu vanuit ga dat je machine waarop je dit doet al op Ubuntu/Arch (of welke Linux distro je dan ook gebruikt) draait. Wil je dit doen met Windows zul je even moeten googlen. Zover ik weet zijn er tutorials te vinden op Google maar ik heb daar zelf geen behoefte aan aangezien deze machine geen Windows installatie heeft.

Ook ga ik ervan uit dat je enige basiskennis van Linux/Unix commando's als dd, cd e.d hebt. Deze zul je nodig gaan hebben namelijk.

Stappenplan
1) Download de ChromiumOS/ChromeOS image. Zorg ervoor dat je, als je die van mijn link hierboven gebruikt, de correcte versie pakt. Camd64 is voor 64 bit computer, CAMROS is voor ARM machines en Cx86)S is voor 32 bit machines. Logisch, toch? Ik pak zelf altijd een van de daily images. Als die niet werken pak dan een oudere of een weekly image.

2) Pak de image uit met behulp van 7zip. Onder Ubuntu en Arch is deze te installeren dor het pakket p7zip te installeren.

3) Plug de USB stick die je gaat gebruiken in en zorg ervoor dat deze niet aangekoppeld (gemount) is. Ik ga ervan uit dat de USB stick zich bevind op /dev/sdc omdat ik 2 harde schijven heb (/dev/sda en /dev/sdb). Pas dit aan naar je eigen configuratie. Je kunt hierachter komen door de output van dmesg te bekijken en eventueel te kijken of je de USB stick ziet met mount.

4) Open een terminal en word root, en navigeer naar waar je de image gedownload hebt. Voor mij is dit /home/sebastiaan/Downloads dus daar ga ik in deze howto van uit.

5) Kopieer de image naar de USB stick met [i]dd[/ii]: dd if=CamdOS-(datum).img of=/dev/sdc. Dit kan even duren afhankelijk van de snelheid van je USB stick (USB 2 of USB 3 maakt ook nog uit ;-))

6) Als dd zijn werk gedaan heeft moet je je machine rebooten. Zorg ervoor dat je daarna boot van USB. Zodra je dit ingesteld hebt is het een kwestie van de escape toets inrammen tot je een prompt ziet met het woord boot:. Dit is nodig omdat ChromeOS standaard z'n bootloader zoekt op een schijf die niet bestaat.

Om te booten typ je het volgende in, gevolgd door een enter: chromeos-usb.A root=/dev/sdc3. Het kan zijn dat je het /dev/sdc3 aan moet passen naar je eigen configuratie. De vuistregel is dat het hetzelfde is als waar je je USB stick net op het gemount in stap 3

Als alles goed is gegaan zie je nu een wit scherm met het blauwe ChromiumOS logo verschijnen gevolgd door een kort opstartgeluidje. Na een paar seconden (bij mij, dat kan bij jouw anders zijn!) verschijnt het "first run" scherm waar je wat basis dingen in moet stellen zoals een taal, tijdzone en internet verbinding. Hierna kun je inloggen met je gmail account of inloggen als gast.

7) Als je ingelogd bent kan het echte werk beginnen! Als het goed is zie je een lege desktop voor je met een grijze achtergrond. Open een terminal (Control + Alt + T) en word root. Het root wachtwoord bij builds van Arnold The Bat is password.

Het installeren van ChromeOS op je harddisk word gedaan met ťťn enkel commando:
chromeos-install --dst /dev/sda --target_bios legacy

Let op dat --dst /dev/sda afhankelijk is van je configuratie. In mijn machine staat Ubuntu op de SSD (die op /dev/sdb zit) en de lege harde schijf is dus /dev/sda.

De --target_bios legacy switch is zodat ChromeOS een non-UEFI bootloader installeert op de disk waarop je installeert. Heb je een machine met (U)EFI? Gebruik dan --target_bios efi

Zo, het harde werk zit erop! Sluit het venster van Chrome en sluit de machine af. Omdat mijn laptop geconfigureerd staat om op te starten vanaf de 2e schijf (/dev/sdb) hoef ik in mijn bestaande Ubuntu bootloader niks aan te passen. Let op dat dit bij jouw anders kan zijn. Een simpele sudo update-grub vanuit Ubuntu zou genoeg moeten zijn om ChromiumOS automatisch te detecteren door Grub.

Als ik zelf ChromeOS wil booten moet ik via de F7 key (mijn bootlist key voor mijn BIOS) de 1e harde schijf kiezen. Voor mij werkt dit, omdat ik dan zonder nadenken Ubuntu boot.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben, ik weet dat het wat slordig geschreven is maar ik ben niet helemaal 100% wakker ;-) Dit is eigelijk meer een proof of concept. Bovendien zijn we tweakers en we houden wel van een uitdaging, toch?

Voor een screenshot van het eindresultaat kun je hier kijken.

edit Link aangepast van het screenshot, nu moet iedereen erbij kunnen.

Volgende: sfranken - The Pro's And Con's of .. Manjaro? 05-'14 sfranken - The Pro's And Con's of .. Manjaro?
Volgende: sfranken - Nieuwe machine 02-'14 sfranken - Nieuwe machine

Reacties


Door Tweakers user mimang, donderdag 13 maart 2014 18:10

Leuk chromium hoor! Heb het gedraaid op mijn oude Asus K50IJ. Maar ik kon het touchpad niet gebruiken en mistte toch wel MS Office, daarnaast was het een hel om flash player erop te zetten, heeft me 2 uur gekost...

Software is zelf opzich oke, en het snelle opstarten zonder SSD is ook erg fijn!

Door Tweakers user sfranken, donderdag 13 maart 2014 18:22

mimang schreef op donderdag 13 maart 2014 @ 18:10:
Leuk chromium hoor! Heb het gedraaid op mijn oude Asus K50IJ. Maar ik kon het touchpad niet gebruiken en mistte toch wel MS Office, daarnaast was het een hel om flash player erop te zetten, heeft me 2 uur gekost...

Software is zelf opzich oke, en het snelle opstarten zonder SSD is ook erg fijn!
Als je MS Office wilt gebruiken is ChromeOS niet je ding ja. Heb je Google Docs geprobeerd? Voor de huis-, tuin-, en keukengebruiker is dat namelijk perfect geschikt.

Anders heb je altijd nog office in de cloud, toch?

Flash is een goeie, ik zal m'n blog wijzigen met de makkelijkste manier (in mijn ogen) om dat aan de praat te krijgen.

Door Tweakers user -36-, donderdag 13 maart 2014 21:08

overbodig

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 maart 2014 21:08]


Door Tweakers user desalniettemin, donderdag 13 maart 2014 23:07

Screenshot doet niks. Met of zonder adblock. Ook met IE niet :? Of kan je screenshot alleen met Chromium bekijken?

Een ex gebruiker van Chrome OS: http://www.digitaltrends....book-week-of-hell/#!zAUtn

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 maart 2014 23:24]


Door Tweakers user Hennie-M, vrijdag 14 maart 2014 00:10

Bedankt voor deze link, dat heeft mij weer een hoop tijd bespaard. Ik wilde vandaag een oude Intel Atom laptop ophalen bij mijn ouders om ChromeOS te instaleren. Maar dat is voor hun nogal nutteloos als ik dit zo lees.

Nogmaals bedankt :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 maart 2014 00:11]


Door Tweakers user sfranken, vrijdag 14 maart 2014 00:28

desalniettemin schreef op donderdag 13 maart 2014 @ 23:07:
Screenshot doet niks. Met of zonder adblock. Ook met IE niet :? Of kan je screenshot alleen met Chromium bekijken?

Een ex gebruiker van Chrome OS: http://www.digitaltrends....book-week-of-hell/#!zAUtn
Vreemd, hier kan ik 'm gewoon bekijken met elke browser die ik hier heb. Ook de browser waar ik niet ben ingelogd bij Google. Ik zal 'm even op dropbox oid zetten.

En die link van digitaltrends is nodeloos bashen. ChromeOS is allang niet meer zo beperkend als dat de auteur van dat arikel het doet overkomen. Tuurlijk, het is geen conventioneel OS. Als je daar niet mee overweg kan (iets wat die persoon duidelijk niet kan) dan is ChromeOS inderdaad niks voor je.

Dat artikel wat je gelinkt hebt is hilarisch slecht geschreven. Degene die het geschreven heeft heeft de minste moeite gedaan om het nieuwe sysyteem even te leren kennen, het is om te janken zo slecht.
Hennie-M schreef op vrijdag 14 maart 2014 @ 00:10:
[...]

Bedankt voor deze link, dat heeft mij weer een hoop tijd bespaard. Ik wilde vandaag een oude Intel Atom laptop ophalen bij mijn ouders om ChromeOS te instaleren. Maar dat is voor hun nogal nutteloos als ik dit zo lees.

Nogmaals bedankt :)
Als je het niet geprobeerd hebt kun je natuurlijk nooit zeggen of het nutteloos is. Als je de USB stick maakt kun je het systeem ook gebruiken als Live-USB (met opslag mogelijkheid als je inlogt met je gmail want het staat in de cloud). Het werkt dan wel een stuk minder vlot...

Het ligt er natuurlijk ook aan wat je ouders met hun machine doen. Bewerken ze PSD's en doen ze zware photoshop bewerkingen op tientallen foto's? Dan is ChromeOS nu nog niks voor ze. Bekijken ze wel eens hun mail, tikken ze wel eens een document en youtuben ze regelmatig? Dan is ChromeOS juist een verademing.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 maart 2014 00:36]


Door Tweakers user Joolee, vrijdag 14 maart 2014 10:09

sfranken schreef op vrijdag 14 maart 2014 @ 00:28:
[...]

Vreemd, hier kan ik 'm gewoon bekijken met elke browser die ik hier heb. Ook de browser waar ik niet ben ingelogd bij Google. Ik zal 'm even op dropbox oid zetten.

En die link van digitaltrends is nodeloos bashen. ChromeOS is allang niet meer zo beperkend als dat de auteur van dat arikel het doet overkomen. Tuurlijk, het is geen conventioneel OS. Als je daar niet mee overweg kan (iets wat die persoon duidelijk niet kan) dan is ChromeOS inderdaad niks voor je.

Dat artikel wat je gelinkt hebt is hilarisch slecht geschreven. Degene die het geschreven heeft heeft de minste moeite gedaan om het nieuwe sysyteem even te leren kennen, het is om te janken zo slecht.
Wat gebeurt er dan op jouw chromium installatie als je dubbelklikt op een office document in je file manager? Of een ZIP file, of een jpg afbeelding? Wordt hij nodeloos traag als je een notitie open laat staan? Kun je fatsoenlijk chatten met iets anders dan Hangouts?

Dit zouden allemaal echt dealbreakers voor mij (en voor iedereen die ik ken) zijn en naar mijn idee is de schrijver van het artikel daar voldoende duidelijk in.

Door Tweakers user sfranken, vrijdag 14 maart 2014 13:04

Joolee schreef op vrijdag 14 maart 2014 @ 10:09:
[...]
Wat gebeurt er dan op jouw chromium installatie als je dubbelklikt op een office document in je file manager?
Dan word ik naar Google Docs geleid. Een doc/docx document kun je nu alleen nog bekijken, niet bewerken omdat Microsoft moeilijk doet. Als ik 'm wil bewerken kan ik 2 dingen doen:
1) Omzetten naar een behoorlijk formaat op m'n desktop met LibreOffice
2) Openen met Office 365/web versie
Of een ZIP file, of een jpg afbeelding? Wordt hij nodeloos traag als je een notitie open laat staan? Kun je fatsoenlijk chatten met iets anders dan Hangouts?
Als ik een ZIP file open krijg ik in de filemanager een nieuwe drive erbij, met daarin de inhoud van de zip. In techtalk: de zip word in de FS tree gemount en daarna kun je de inhoud uitpakken als je dat wilt. Een jpg opent gewoon in de ingebouwde image viewer.

Wat bedoel je met "nodelaas traag als je een notitie open laat staan"? Zelfs op mijn oudere Samsung (ARM) chromebook werd hij niet traag, alleen met 15 tabbladen YouTube open.

Chatten, als het een web app is kan je ermee overweg. Meebo e.a werkt als een trein.

Het artikel waar je het over hebt is heel slecht geschreven. De schrijver heeft niet de tijd genomen om van het idee af te komen dat hij met een Windows-like OS zou gaan werken. ChromeOS werkt nou eenmaal anders van MS Windows. Als je daar niet aan kunt wennen is ChromeOS inderdaad niks voor je. Je moet je manier van denken even aanpassen, voor mij was dat geen grote stap omdat ik sowieso al geen Windows gebruik en eigelijk vrij veel al in de browser doe.

Ook ben ik me ervan bewust wat de limits zijn van ChromeOS op het moment. Als ik echt een zwaar office document wil openen (met bijvoorbeeld 1000 paginas) dan pak ik m'n desktop met LO. Wil ik gaan programmeren doe ik dat in Cloud9, maar wil ik gaan compileren dan open ik een SSH venster naar m'n buildslave. Zodra je weet waar de grenzen liggen werkt iets, in mijn ogen, veel fijner.

Maar goed, zo te zien is ChromeOS niks voor je. Ik zou het dus gewoon links laten liggen. Dat bedoel ik niet rot of vervelend maar je zit zo te zien nog "vastgeroest" in de lokale applicaties op een desktop metafoor. NIks mis mee hoor, maar dan is ChromeOS niks voor je.

Door Tweakers user desalniettemin, vrijdag 14 maart 2014 14:07

Screenshot doet het nu wel :)

Verschillende fabrikanten komen misschien ook met all in one's met Chrome OS volgens een gerucht, las ik net. De huidige Chrome OS laptops, zoals die van Samsung en HP hebben van die slechte schermen. Komen ze met een 15 inch zonder numeriek gedeelte en een ips scherm dan ben ik geinteresseerd. Ik zit nu bv achter een HP ultrabook met ips scherm en wil nooit anders meer.

Door Tweakers user sfranken, vrijdag 14 maart 2014 14:18

desalniettemin schreef op vrijdag 14 maart 2014 @ 14:07:
Screenshot doet het nu wel :)

Verschillende fabrikanten komen misschien ook met all in one's met Chrome OS volgens een gerucht, las ik net. De huidige Chrome OS laptops, zoals die van Samsung en HP hebben van die slechte schermen. Komen ze met een 15 inch zonder numeriek gedeelte en een ips scherm dan ben ik geinteresseerd. Ik zit nu bv achter een HP ultrabook met ips scherm en wil nooit anders meer.
ChromeOS is (nu) nog voor de low-end van de markt zover ik weet. Het is een goedkope overstap voor mensen die geen gezeik meer willen maar gewoon iets wat "Just Works".

Als je de Chromebook Pixel bekijkt zie je een apparaat wat jij zou willen dus, maarja.. 1500 euro lichter ben je dan makkelijk.

Reageren is niet meer mogelijk