sfranken - Ubuntu server TransIP NoVNC console weg na upgraden

Door sfranken op zondag 28 augustus 2016 13:37 - Reacties (8)
Categorie: Server, Views: 3.058

Ben je, net als ik, klant bij TransIP van een (of meerdere) VPS'en met daarop Ubuntu? En heb je die een upgrade van 14.04 LTS naar 16.04 LTS gegeven? Dan is de kans aanwezig dat in het controlepaneel de NoVNC console niet meer werkt en alleen maar een mooi zwart beeld weergeeft.

Dit is gelukkig vrij makkelijk op te lossen. Dit word dus een zéér korte blog, ook omdat het zondag is en ik lui ben.

Volg dit stappenplan, en daarna zou alles het weer moeten doen.

1) Log in via SSH
2) Bewerk /etc/grub.d/10_linux en zoek naar de regel vt_handoff="1"
3) Pas dit aan zodat er het volgende staat: vt_handoff="2"
4) Update grub met grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
5) Reboot
6) ????
7) WINST!

sfranken - Fedora 22 upgraden naar 23

Door sfranken op woensdag 21 oktober 2015 16:30 - Reacties (2)
Categorie: Tips & Tricks, Views: 2.685

Ik weet het, het is een tijdje stil geweest. Ook voor mij heeft de tijd niet stil gestaan, maar ik zal je niet vervelen met details. Ik ga me vandaag eens wagen aan een Linux blog in de categorie "Fedora".

Zoals je misschien wel weet speel ik met vrij veel soorten FOSS, dus ook Fedora. Dit voornamelijk omdat ik zelf Gnome Shell fijn vind werken en Fedora een mooi compromis bied van "It Just Works" en nieuwe software.

Over nieuwe software gesproken: Fedora 23 staat op het punt om uitgebracht te worden, en brengt allerlei nieuwe leuke dingetjes met zich mee, waaronder een nieuwe versie van Gnome Shell! :) Het upgraden van Fedora was, so I'm told, in het verleden een hel. Nu, met dnf-system-upgrade, niet meer zo.

Om te beginnen: de DNF plugin downloaden en installeren:

code:
1
sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade --enablerepo=updates-testingDit lijkt me voor de hand liggend, niet? Daarna word het je distro upgraden, wederom niet spannend..


code:
1
sudo dnf system-upgrade download --releasever=23 --distro-sync --best --allowerasing --enablerepo=updates-testingEchter kun je dan tegen de foutmelding aanlopen in de trant van "will remove running kernel". Dat is natuurlijk nooit goed, dan help je je installatie immers om zeep! Dit is en bekende bug, en inmiddels is daar een fix voor:


code:
1
2
sudo dnf upgrade libsolv --enablerepo=updates-testing
sudo dnf upgrade hawkey --enablerepo=updates-testing


(Let op: de vorige 2 regels kunnen in een, maar dit leest makkelijker).
Voer dat uit en probeer het dan opnieuw. Als alles goed is gegaan word je dan begroet door de melding:
Ok! Trigger the upgrade process with sudo dnf system-upgrade reboot
10x raden wat je dan moet doen. Juist:


code:
1
sudo dnf system-upgrade rebootDaarna is het wachten tot je instalaltie klaar is. Dat ligt aan je snelheid van je netwerk en hoe up-to-date je huidige installatie is. Als alles goed is gegaan zit je nu op Fedora 23 (beta). Gefeliciteerd!

Bronnen:
https://fedoraproject.org/wiki/DNF_system_upgrade
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1260989 (Kernel verwijder bug in DNF)

sfranken - Een tijdje stil en wat wijzigingen

Door sfranken op vrijdag 21 november 2014 15:46 - Reacties (8)
Categorie: Overig, Views: 2.703

Zoals velen van jullie weten ben ik een tijdlang erg stil geweest op mijn blogs. Dit komt simpelweg omdat ik er geen tijd voor had, dit komt o.a. door een zeer rumoerige tijd op het werk met veel persooneelswisselingen en een chronische onderbezetting.

Echter ben ik nu op het punt aanbeland dat ik langzaampjes aan wat meer vrije tijd weer terugkrijg. Tijd die ik nuttig wil gaan besteden, o.a. aan deze blog.

Ik ben van plan om mijn vertrouwde laptop (waar nu Debian op draait) om te gaan zetten op Gentoo. Ik heb hier een weekendje mee zitten rommelen een aantal maanden geleden en ik vind het zowaar nog leuk ook. De uitdaging die het bied is groot maar als je het dan, eindelijk, werkende krijgt is het gevoel wat je daarna krijgt een hele mooie compensatie.

Ook zijn er nog een aantal andere dingen gebeurd, vooral op werktechnisch gebied. Ik ben er zeer sterk over na aan het denken om LPI 1 (in ieder geval) te gaan halen. Echter weet ik het nog niet helemaal zeker. Zijn er mensen die ervaring hebben met LPI en het doen van de examens en voorbereidingen? Hulp/tips worden altijd gewaardeerd!

sfranken - The Pro's And Con's of .. Manjaro?

Door sfranken op vrijdag 23 mei 2014 00:35 - Reacties (3)
Categorie: Overig, Views: 3.994

Ik ben een groot fan van Arch linux. Het geeft me alle vrijheid in een OS die ik wil en ik kan ermee lezen en schrijven. Er kleeft echter één nadeel aan Arch (en dat is eigelijk geen echt nadeel, meer mijn lazyness af en toe): de tijd die het kost om het 'perfect' te krijgen.

Nu kun je daar op verschillende manieren mee omgaan. Je kunt bijvoorbeeld een BASH script schrijven dat je na de installatie uitvoert waarin alles gereld word. Voor sommige mensen is dit een goede oplossing, voor andere mensen wat minder.

Nu kwam ik een tijdje geleden een spinoff (soort van) van Arch tegen: Manjaro Linux. Dit is een distro die gebouwd is met Arch als basis maar die out of the box meteen een GUI en een flink aantal standaard paketten heeft. Manjaro is er in de volgende smaken:
 • XFCE Edition/li]
 • OpenBox Edition
 • KDE Edition
 • Minimal Net (zonder GUI)
En de volgende smaken zijn beschikbaar vanuit de community:
 • Fluxbox
 • MATE
 • Cinnamon
 • Gnome
 • Enlightenment (E17)
 • LXDE
 • Netbook (geen flauw idee wat dit is)
Zie de download pagina.

Dat is een flinke lijst met DE's die beschikbaar zijn! Ik heb de sprong in het diepe gewaagd en heb de KDE, Gnome en CInnamon versies gedownload en op een USB-stick gedd't. Hier de pro's en con's

Pro's
Het is een distro die gebaseerd is op Arch. Dat wil dus zeggen dat je (vrijwel) meteen de nieuwste versies van alle software op je machine hebt. Dit kan ook een nadeel zijn, daarom is Arch (en afgeleiden) niet voor iedereen geschikt.

Manjaro doet dat net iets anders. Ze bregen om de zoveel tijd een groot update pack uit met daarin allerlei nieuwe sofware. Je hóeft het dus niet te installeren want deze Update packs staan los van de normale software updates.

Cons
Het is een afgeleide van Arch. Als er bij Arch iets veranderd kan het even duren voordat die wijziiging op je Manjaro box binnenkomt. Een voorbeeld hiervan was de migratie van sysvinit naar systemd. Al zie ik dat (persoonlijk) niet meteen als een supergroot nadeel.

Een ander 'nadeel' is een cosmetische, vandaar dat hij tussen quotjes staat: het kleurenschema. Ik ben geen fan van groen, maar gelukkig was dit snel aangepast in de KDE, Gnome en Cinnamon varianten die ik geprobeerd heb.

Conclusie
Zoek je de power van Arch zonder de koppijn van een GUI installeren en (relatief) lang bezig zijn met een installatie? Dan is Manjaro zeker iets om naar te kijken. Dat geld trouwens ook als je een beginnend gebruiker bent. Manjaro heeft namelijk ook een grafische installatietool (let wel op, die verkeert nog in de beta ...) voor een makkelijke installatie. Voor de echte hardcore/CLI lovers is er ook een CLI variant.

Links:
Manjaro Linux homepage
Download manjaro
Manjaro Wiki

sfranken - Ubuntu en Chromium OS dualboot

Door sfranken op donderdag 13 maart 2014 17:01 - Reacties (10)
Categorie: Desktop, Views: 4.325

Ik ben de eigenaar van een System76 laptop met Ubuntu, maar ook van een HP 14 Chromebook. Nou wist ik al langer dat je images van Chromium OS kunt gebruiken om van een conventionele desktop of laptop een chomebox of chromebook te maken.

Ik verveelde me gisterenavond dus ik dacht "laat ik eens gaan tweaken". In de System76 zitten twee hardeschijven waarvan ik er nu eigelijk maar een gebruik. De andere was dus perfect geschikt om ChromeOS op te zetten in een dualboot-configuratie.

Wat heb je nodig?
1) Een computer of laptop met een lege harde schijf of SSD. Let op: de installatie van ChromeOS wist de volledige schijf dus zorg ervoor dat het een schijf is waar niks van belang opstaat.
2) Een ChromeOS/Chromium OS image. Deze zijn onder andere te vinden bij Arnold The Bat. Dit is een "third party" Chromium OS image. Je kunt zelf ook een image builden met de officiële Chromium Source maar dat is een blog voor een andere keer
3) Een lege USB stick, het liefst 8GB of groter
4) Win32DiskImager op windows, dd op *nix

Let wel op dat ik er vanaf nu vanuit ga dat je machine waarop je dit doet al op Ubuntu/Arch (of welke Linux distro je dan ook gebruikt) draait. Wil je dit doen met Windows zul je even moeten googlen. Zover ik weet zijn er tutorials te vinden op Google maar ik heb daar zelf geen behoefte aan aangezien deze machine geen Windows installatie heeft.

Ook ga ik ervan uit dat je enige basiskennis van Linux/Unix commando's als dd, cd e.d hebt. Deze zul je nodig gaan hebben namelijk.

Stappenplan
1) Download de ChromiumOS/ChromeOS image. Zorg ervoor dat je, als je die van mijn link hierboven gebruikt, de correcte versie pakt. Camd64 is voor 64 bit computer, CAMROS is voor ARM machines en Cx86)S is voor 32 bit machines. Logisch, toch? Ik pak zelf altijd een van de daily images. Als die niet werken pak dan een oudere of een weekly image.

2) Pak de image uit met behulp van 7zip. Onder Ubuntu en Arch is deze te installeren dor het pakket p7zip te installeren.

3) Plug de USB stick die je gaat gebruiken in en zorg ervoor dat deze niet aangekoppeld (gemount) is. Ik ga ervan uit dat de USB stick zich bevind op /dev/sdc omdat ik 2 harde schijven heb (/dev/sda en /dev/sdb). Pas dit aan naar je eigen configuratie. Je kunt hierachter komen door de output van dmesg te bekijken en eventueel te kijken of je de USB stick ziet met mount.

4) Open een terminal en word root, en navigeer naar waar je de image gedownload hebt. Voor mij is dit /home/sebastiaan/Downloads dus daar ga ik in deze howto van uit.

5) Kopieer de image naar de USB stick met [i]dd[/ii]: dd if=CamdOS-(datum).img of=/dev/sdc. Dit kan even duren afhankelijk van de snelheid van je USB stick (USB 2 of USB 3 maakt ook nog uit ;-))

6) Als dd zijn werk gedaan heeft moet je je machine rebooten. Zorg ervoor dat je daarna boot van USB. Zodra je dit ingesteld hebt is het een kwestie van de escape toets inrammen tot je een prompt ziet met het woord boot:. Dit is nodig omdat ChromeOS standaard z'n bootloader zoekt op een schijf die niet bestaat.

Om te booten typ je het volgende in, gevolgd door een enter: chromeos-usb.A root=/dev/sdc3. Het kan zijn dat je het /dev/sdc3 aan moet passen naar je eigen configuratie. De vuistregel is dat het hetzelfde is als waar je je USB stick net op het gemount in stap 3

Als alles goed is gegaan zie je nu een wit scherm met het blauwe ChromiumOS logo verschijnen gevolgd door een kort opstartgeluidje. Na een paar seconden (bij mij, dat kan bij jouw anders zijn!) verschijnt het "first run" scherm waar je wat basis dingen in moet stellen zoals een taal, tijdzone en internet verbinding. Hierna kun je inloggen met je gmail account of inloggen als gast.

7) Als je ingelogd bent kan het echte werk beginnen! Als het goed is zie je een lege desktop voor je met een grijze achtergrond. Open een terminal (Control + Alt + T) en word root. Het root wachtwoord bij builds van Arnold The Bat is password.

Het installeren van ChromeOS op je harddisk word gedaan met één enkel commando:
chromeos-install --dst /dev/sda --target_bios legacy

Let op dat --dst /dev/sda afhankelijk is van je configuratie. In mijn machine staat Ubuntu op de SSD (die op /dev/sdb zit) en de lege harde schijf is dus /dev/sda.

De --target_bios legacy switch is zodat ChromeOS een non-UEFI bootloader installeert op de disk waarop je installeert. Heb je een machine met (U)EFI? Gebruik dan --target_bios efi

Zo, het harde werk zit erop! Sluit het venster van Chrome en sluit de machine af. Omdat mijn laptop geconfigureerd staat om op te starten vanaf de 2e schijf (/dev/sdb) hoef ik in mijn bestaande Ubuntu bootloader niks aan te passen. Let op dat dit bij jouw anders kan zijn. Een simpele sudo update-grub vanuit Ubuntu zou genoeg moeten zijn om ChromiumOS automatisch te detecteren door Grub.

Als ik zelf ChromeOS wil booten moet ik via de F7 key (mijn bootlist key voor mijn BIOS) de 1e harde schijf kiezen. Voor mij werkt dit, omdat ik dan zonder nadenken Ubuntu boot.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben, ik weet dat het wat slordig geschreven is maar ik ben niet helemaal 100% wakker ;-) Dit is eigelijk meer een proof of concept. Bovendien zijn we tweakers en we houden wel van een uitdaging, toch?

Voor een screenshot van het eindresultaat kun je hier kijken.

edit Link aangepast van het screenshot, nu moet iedereen erbij kunnen.