sfranken - Displaylink driver installeren op Fedora (30+)

Door sfranken op donderdag 5 september 2019 12:39 - Reacties (0)
Categorie: Overig, Views: 719

Bij mijn huidige werkgever gebruiken we Kensington dockingstations om muis, toetsenbord, extern scherm en een beamer aan te sturen met de apparaten van het personeel, zodat ze in elk lokaal gebruik kunnen maken van dezelfde infrastructuur zonder gedoe met kabeltjes en verloopstekkers.

Dit is, voor het gros van de mensen, een prima oplossing omdat dit soort/type dockingstation vrij universeel is en vrij breed gedragen is qua drivers. Zo heeft DisplayLink drivers beschikbaar voor Windows, macOS, ChromeOS en Ubuntu.

Ik zeg hier Ubuntu, maar feitelijk is de 'Ubuntu' driver geschikt voor elke (moderne) LInux distro. Deze driver installeert zonder gedoe op elke andere Linux distro die ik getest heb ook goed, daar zit het probleem niet in met de distributie welke ik gebruik: Fedora.

Het probleem daar zit in de vereisten welke de driver nodig heeft en SELinux. In deze blog dus de stappen welke ik genomen heb om tot een werkende installatie te komen op mijn werklaptop met Fedora 30.

Stap 1: Zorg ervoor dat je machine compleet up-to-date is
Dit spreekt misschien voor zich, maar is toch een goed punt om te noemen. Update je machine, en vooral kernel updates! Voor de terminaltijgers onder ons:


code:
1
sudo dnf clean all && sudo dnf upgrade -yStap 2: Installeer de benodigde software
Toen ik de eerste keer probeerde de driver te installeren faalde dit met een nogal vage foutmelding dat niet alle benodigde software gevonden kon worden. Na wat uitzoekwerk (lezen van de driver installer) bleek dat de kernel-headers en kernel-devel pakketten nodig waren. Dat doe je zo:


code:
1
sudo dnf install kernel-devel kernel-headers -yStap 3: Download de driver
Ik heb ervoor gekozen om de drivers die ik nodig heb rechtstreeks vanaf de DisplayLink website te halen, en niet bij Kensington (onze OEM). Zoals ik hierboven al zei: pak de Ubuntu drivers vanaf deze URL: https://www.displaylink.com/downloads/ubuntu

Stap 4: Installeer het spul
Nu je alle software hebt kun je de driver installeren. Dat doe je het snelst met het volgende commando:


code:
1
sudo bash ~/Downloads/displaylink-driver-*.runStap 5: SELinux rechttrekken
Dit was voor mij het "AHA!" moment. De driver is nu geinstalleerd en kan werken, ware het niet dat SELinux dit tegenhoud omdat de context niet goed / niet bekend is. Gelukkig is dit met een enkel commando (en een reboot) op te lossen:


code:
1
sudo restorecon -RvF /opt/displaylink/*Het enige wat nu nog rest is een herstart van je systeem. Dit is niet 100% nodig, maar wel aan te raden. Hierna moet je displaylink dockingstation naar behoren werken in Fedora 30 (en hoger vermoed ik)

sfranken - Ubuntu server TransIP NoVNC console weg na upgraden

Door sfranken op zondag 28 augustus 2016 13:37 - Reacties (8)
Categorie: Server, Views: 3.257

Ben je, net als ik, klant bij TransIP van een (of meerdere) VPS'en met daarop Ubuntu? En heb je die een upgrade van 14.04 LTS naar 16.04 LTS gegeven? Dan is de kans aanwezig dat in het controlepaneel de NoVNC console niet meer werkt en alleen maar een mooi zwart beeld weergeeft.

Dit is gelukkig vrij makkelijk op te lossen. Dit word dus een zéér korte blog, ook omdat het zondag is en ik lui ben.

Volg dit stappenplan, en daarna zou alles het weer moeten doen.

1) Log in via SSH
2) Bewerk /etc/grub.d/10_linux en zoek naar de regel vt_handoff="1"
3) Pas dit aan zodat er het volgende staat: vt_handoff="2"
4) Update grub met grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
5) Reboot
6) ????
7) WINST!

sfranken - Fedora 22 upgraden naar 23

Door sfranken op woensdag 21 oktober 2015 16:30 - Reacties (2)
Categorie: Tips & Tricks, Views: 2.819

Ik weet het, het is een tijdje stil geweest. Ook voor mij heeft de tijd niet stil gestaan, maar ik zal je niet vervelen met details. Ik ga me vandaag eens wagen aan een Linux blog in de categorie "Fedora".

Zoals je misschien wel weet speel ik met vrij veel soorten FOSS, dus ook Fedora. Dit voornamelijk omdat ik zelf Gnome Shell fijn vind werken en Fedora een mooi compromis bied van "It Just Works" en nieuwe software.

Over nieuwe software gesproken: Fedora 23 staat op het punt om uitgebracht te worden, en brengt allerlei nieuwe leuke dingetjes met zich mee, waaronder een nieuwe versie van Gnome Shell! :) Het upgraden van Fedora was, so I'm told, in het verleden een hel. Nu, met dnf-system-upgrade, niet meer zo.

Om te beginnen: de DNF plugin downloaden en installeren:

code:
1
sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade --enablerepo=updates-testingDit lijkt me voor de hand liggend, niet? Daarna word het je distro upgraden, wederom niet spannend..


code:
1
sudo dnf system-upgrade download --releasever=23 --distro-sync --best --allowerasing --enablerepo=updates-testingEchter kun je dan tegen de foutmelding aanlopen in de trant van "will remove running kernel". Dat is natuurlijk nooit goed, dan help je je installatie immers om zeep! Dit is en bekende bug, en inmiddels is daar een fix voor:


code:
1
2
sudo dnf upgrade libsolv --enablerepo=updates-testing
sudo dnf upgrade hawkey --enablerepo=updates-testing


(Let op: de vorige 2 regels kunnen in een, maar dit leest makkelijker).
Voer dat uit en probeer het dan opnieuw. Als alles goed is gegaan word je dan begroet door de melding:
Ok! Trigger the upgrade process with sudo dnf system-upgrade reboot
10x raden wat je dan moet doen. Juist:


code:
1
sudo dnf system-upgrade rebootDaarna is het wachten tot je instalaltie klaar is. Dat ligt aan je snelheid van je netwerk en hoe up-to-date je huidige installatie is. Als alles goed is gegaan zit je nu op Fedora 23 (beta). Gefeliciteerd!

Bronnen:
https://fedoraproject.org/wiki/DNF_system_upgrade
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1260989 (Kernel verwijder bug in DNF)

sfranken - Een tijdje stil en wat wijzigingen

Door sfranken op vrijdag 21 november 2014 15:46 - Reacties (8)
Categorie: Overig, Views: 2.819

Zoals velen van jullie weten ben ik een tijdlang erg stil geweest op mijn blogs. Dit komt simpelweg omdat ik er geen tijd voor had, dit komt o.a. door een zeer rumoerige tijd op het werk met veel persooneelswisselingen en een chronische onderbezetting.

Echter ben ik nu op het punt aanbeland dat ik langzaampjes aan wat meer vrije tijd weer terugkrijg. Tijd die ik nuttig wil gaan besteden, o.a. aan deze blog.

Ik ben van plan om mijn vertrouwde laptop (waar nu Debian op draait) om te gaan zetten op Gentoo. Ik heb hier een weekendje mee zitten rommelen een aantal maanden geleden en ik vind het zowaar nog leuk ook. De uitdaging die het bied is groot maar als je het dan, eindelijk, werkende krijgt is het gevoel wat je daarna krijgt een hele mooie compensatie.

Ook zijn er nog een aantal andere dingen gebeurd, vooral op werktechnisch gebied. Ik ben er zeer sterk over na aan het denken om LPI 1 (in ieder geval) te gaan halen. Echter weet ik het nog niet helemaal zeker. Zijn er mensen die ervaring hebben met LPI en het doen van de examens en voorbereidingen? Hulp/tips worden altijd gewaardeerd!

sfranken - The Pro's And Con's of .. Manjaro?

Door sfranken op vrijdag 23 mei 2014 00:35 - Reacties (3)
Categorie: Overig, Views: 4.096

Ik ben een groot fan van Arch linux. Het geeft me alle vrijheid in een OS die ik wil en ik kan ermee lezen en schrijven. Er kleeft echter één nadeel aan Arch (en dat is eigelijk geen echt nadeel, meer mijn lazyness af en toe): de tijd die het kost om het 'perfect' te krijgen.

Nu kun je daar op verschillende manieren mee omgaan. Je kunt bijvoorbeeld een BASH script schrijven dat je na de installatie uitvoert waarin alles gereld word. Voor sommige mensen is dit een goede oplossing, voor andere mensen wat minder.

Nu kwam ik een tijdje geleden een spinoff (soort van) van Arch tegen: Manjaro Linux. Dit is een distro die gebouwd is met Arch als basis maar die out of the box meteen een GUI en een flink aantal standaard paketten heeft. Manjaro is er in de volgende smaken:
 • XFCE Edition/li]
 • OpenBox Edition
 • KDE Edition
 • Minimal Net (zonder GUI)
En de volgende smaken zijn beschikbaar vanuit de community:
 • Fluxbox
 • MATE
 • Cinnamon
 • Gnome
 • Enlightenment (E17)
 • LXDE
 • Netbook (geen flauw idee wat dit is)
Zie de download pagina.

Dat is een flinke lijst met DE's die beschikbaar zijn! Ik heb de sprong in het diepe gewaagd en heb de KDE, Gnome en CInnamon versies gedownload en op een USB-stick gedd't. Hier de pro's en con's

Pro's
Het is een distro die gebaseerd is op Arch. Dat wil dus zeggen dat je (vrijwel) meteen de nieuwste versies van alle software op je machine hebt. Dit kan ook een nadeel zijn, daarom is Arch (en afgeleiden) niet voor iedereen geschikt.

Manjaro doet dat net iets anders. Ze bregen om de zoveel tijd een groot update pack uit met daarin allerlei nieuwe sofware. Je hóeft het dus niet te installeren want deze Update packs staan los van de normale software updates.

Cons
Het is een afgeleide van Arch. Als er bij Arch iets veranderd kan het even duren voordat die wijziiging op je Manjaro box binnenkomt. Een voorbeeld hiervan was de migratie van sysvinit naar systemd. Al zie ik dat (persoonlijk) niet meteen als een supergroot nadeel.

Een ander 'nadeel' is een cosmetische, vandaar dat hij tussen quotjes staat: het kleurenschema. Ik ben geen fan van groen, maar gelukkig was dit snel aangepast in de KDE, Gnome en Cinnamon varianten die ik geprobeerd heb.

Conclusie
Zoek je de power van Arch zonder de koppijn van een GUI installeren en (relatief) lang bezig zijn met een installatie? Dan is Manjaro zeker iets om naar te kijken. Dat geld trouwens ook als je een beginnend gebruiker bent. Manjaro heeft namelijk ook een grafische installatietool (let wel op, die verkeert nog in de beta ...) voor een makkelijke installatie. Voor de echte hardcore/CLI lovers is er ook een CLI variant.

Links:
Manjaro Linux homepage
Download manjaro
Manjaro Wiki